Ung Utan Pung – Puss & Snusk

ung-utan-pung-37

Igår hade vi besök av teatergruppen "Ung Utan Pung" från Stockholm
som spelade föreställningen "Puss & Snusk" på Folkets hus i Charlottenberg
för alla elever åk7-9 i Eda kommun.

Ung utan pung har turnerat runt på skolor i Sverige och utomlands i 30år
och har också varit i Eda flera gånger tidigare. 

Föreställningen "Puss och Snusk" är en skolföreställning som tar upp många teman inom Sex och samlevnad och etik mm och har spelats över 2000 gånger på olika platser runt om i Sverige.
Mer om vilka kriterier enligt Läroplanen Lgr11 som föreställningen "Puss & Snusk" uppfyller finns att läsa här:
http://ungutanpung.se/files/Puss_och_snusk/lroplanenpussosnusk.pdf

Föreställningen kommer nu att följas upp med diskussioner i alla klasser
utifrån givna diskussionsfrågor.
ung-utan-pung-3 ung-utan-pung-13 ung-utan-pung-18 ung-utan-pung-21 ung-utan-pung-29 ung-utan-pung-32

Hour of Code – Gunnarsbyskolan

Den här veckan, 5-11:e december 2016 är det "Computer Science Education Week" och med anledning av det anordnas det globala eventet "Hour of Code" i över 180 länder över hela världen.

Syftet är att att under 1h ge barn och ungdomar i skolan möjlighet att prova på programmering på ett enkelt och inspirerande sätt. Här på Gunnarsbyskolan har flera klasser provat på materialet och övningarna och både lärare och elever har tyckt att det varit jätteroligt! 

Läs mer på hemsidan: https://hourofcode.com/se

hour-of-code-2016-2hour-of-code-2016-10 hour-of-code-2016-19 hour-of-code-2016-28  

Boktips för höstlovet

9789188279248_200x_skarven

 

”Skarven” av Sara Lövestam är en bra deckarhistoria som handlar om Ludde, Johanna och Olivia. De träffas under sommarlovet och åker ut till spöklika Skarvön där något mystiskt har inträffat som de måste undersöka närmare. Johanna som egentligen alla kallar Johan bär på en stor hemlighet som bara vill ut men hur kommer närmaste vännen Ludde reagera?

 

 

 

9789163890048

 

”Djupgraven” av Camilla och Viveca Sten är första delen i en rysartrilogi. Tolvåriga Tuva är ganska ensam och har egentligen inga vänner utan håller sig mest för sig själv. Hon bor på en skärgårdsö som nu under hösten känns riktigt kall och en tjock dimma har lagt sig överallt. Under en orientering med skolan i skogen ser Tuva att klasskamraten Rasmus omges av tjock dimma och är helt okontaktbar. Hon måste väcka honom innan han går vilse i dimman. När han vaknar till minns Rasmus inget men killen han orienterade med har försvunnit. Mystiken tätnar när fler människor försvinner och övernaturliga varelser dyker upp i träden…

 

en-vaktares-bekannelser-205x300

 

”En väktares bekännelser” av Elin Säfström handlar om femtonåriga Tilda som är en väktare av Stockholms tomtar, troll och andra sagoväsen. Det är hennes uppgift att se till att de uppför sig och inte blir upptäckta av människor. Men nu finns det jordvättar i skolans källare och det går rykten om häxor och trolldom på stan. Tilda måste hantera allt samtidigt som bästa kompisen inte får veta något och den fina killen Hakim inte vet att hon existerar. Det är en både rolig och spännande bok att hugga in i.

 

den_tusende_fo-ljaren

 

 

 

”Den tusende följaren” av Jenny Milewski. Stella är en sjuttonårig tjej som har många vänner, snyggaste killen, bra betyg och en massa följare. Men plötsligt dyker Nova Star upp som låtsas vara Stella på nätet. Hon stjäl hennes följare och chattar med andra i hennes namn. Stella kontaktar polisen som inte kan göra något åt det. Tillvaron börjar rasa samman och Stella få själv leta efter svaret på gåtan i internets mörkaste hörn.

Friluftsdag med orientering och annat

I fredags hade vi höstfriluftsdag vid Morokulien med hela åk 6-9. Vädret var riktigt tursamt den här dagen, inte för varmt att springa i och ändå värmde solen riktigt skönt när man var stilla. Orienteringskunskaperna skulle visas för idrottsämnet, men även andra ämnen som ville dra nytta av närheten till naturen fick ha stationer. Mattestationen var välbesökt. Där gällde det att i grupper räkna ut vedinnehållet i en av tallarna på området. matte

En annan station var mera friluftskunskap, det gällde att kunna montera och använda ett spritkök, vilket inte är alldeles lätt första gången!

Karl

kontrolljarnvag

Det orienterades på flera olika svåra banor och många avslutade dagen med tipspromenaden runt på Morokulienområdet. Vi hade vakter på båda sidor om järnvägsövergången hela dagen. Till lunch grillades hamburgare, men vi såg också många som hade med sig egen matsäck och gjorde picknick i gräset. Det blev en fin dag i skogen tillsammans med våra trevliga ungdomar! 

sexormat

Avskedsfika på Gunnarsby för Maria

Vår fantastiska rektor sedan 3 år, Maria Nilsson, gjorde förra veckan sina sista dagar på Gunnarsbyskolan. Vi som har fått ha henne som chef sörjer förlusten och kan inte annat än lyckönska både elever och lärare på Kyrkebyskolan i Arvika som får en rutinerad och effektiv chef som också förstår att hantera skolans vardag med hjärtat! Torsdagen avslutades tillsammans med personalen på 6-9 med tårta och blommor och det blev både både skratt och tårar. 

MariaPersonalfika2

Musikskapande med Ableton Live

I fredags hade vi besök på Elevens val musik av David Engström.
David arbetar till vardags på Musikestetiska programmet på Solbergagymnasiet, är nyligen certifierad instruktör i musikproduktionsprogrammet Ableton Live och har dessutom både gett ut musik i eget namn och producerat musik tillsammans med andra.

Under 80min fick vi följa med på hur man kan arbeta i Ableton Live och eleverna fick många bra tips på hur man kan tänka när man ska skapa egen musik på elektronisk väg. Speciellt användbart för åk9 som just nu arbetar med ett ämnesövergripande projekt mellan musik och idrott där de ska skapa egen dansmusik. Men även åk7-8 kommer att arbeta med att skapa musik med digitala verktyg och hjälpmedel under vårterminen.

David berättade också lite om utbildningen på Musikestetiska programmet och det arbete man gör där när det gäller muskproduktion, spelande, konserter och föreställningar samtidigt som man får en bra gymnasieutbildning. IMG_0065

Boktips från skolbiblioteket

Vår skolbibliotekarie Sofia tipsar om bra böcker nu i höst! 🙂9789129699005_200x_som-hund-som-katt


Som hund som katt” av Per Nilsson är en nyutgiven ungdomsbok som handlar om kärlek och är skriven på ett enkelt och avskalat sätt. Deras föräldrar har flyttat ihop och nu måste de bo i samma hus fast dem är som hund och katt och inte tål varann till en början. Sen förändras allt…
Det är en bra berättelse som är lätt att läsa och lite annorlunda än andra böcker på kärlekstemat.

 

 

 

 

 

9789129691689_200x_miss-peregrines-hem-for-besynnerliga-barn_pocket
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” av Ransom Riggs är första delen av hittills utkomna tre böcker i serien. Det är en läskig berättelse om Jacob som kommer till en avlägsen ö där det finns fallfärdiga ruiner av ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” och han inser att dessa barn som hans farfar berättat skrönor om faktiskt kan ha funnits i verkliga livet.
Barnen var inte bara märkliga utan också rentav farliga och de är fortfarande vid liv!

Denna bok har även filmatiserats och börjar visas på biografer i slutet av september för den som vill läsa boken och se filmen.

 

 

 

 

Legend_Marie_Lu_Book_cover
Legend” av Marie Lu är en triologi som kom ut för några år sedan och gillade du ”Hungerspelen” så bör du läsa den här med. Huvudpersonen heter June och bor i nationen Republikens rikare del som är i ständigt krig med sina grannar. Day däremot kommer från de sämre delarna och är en efterlyst brottsling. En dag korsas deras vägar när Junes bror mördas och Day blir huvudmisstänkt.

June vill hämnas sin brors död men allt är inte som det verkar för deras hemland går långt för att dölja sina hemligheter. Och Day kanske inte är den brottsling som alla tror han är.

Denna bok ska också bli film men det är inte klart när den kommer ut än. Marie Lu har också påbörjat en ny serie som finns i biblioteket och heter ”Den unga eliten” om man vill fortsätta läsa hennes böcker.                                            

 

Temadag om ”Nätmobbing & Etik på nätet”

I onsdags hade vi en temadag om digitala kränkningar, nätmobbing och etik på nätet för åk6-9 på Gunnarsbyskolan då vi b.la. lyssnade på en föreläsning med Niclas Ottosson och arbetade utifrån hans material med diskussioner och värdegrundsövningar. På eftermiddagen höll Niclas en föreläsning för alla lärarpersonal på skolan och på kvällen bjöd vi in till föreläsning och diskusion för alla föräldrar i skolans matsal.

Ett mycket vilktigt och aktuellt ämne och en bra dag med ett innehåll som vi kommer att fortsätta att bygga vidare på i arbetet på skolan framöver.

Länkar:

surfasmart.com

nexpo.se

untitled-210untitled-206

14199378_1087533431329695_3098355299620562440_n 14232467_1087533391329699_3901842335122947530_nuntitled-204  

Fältstudier – Utmanande och inspirerande

För Nils Ernevi och Ida Hansson blev det extra spännande när de vid sjukhemmet Petersborg i Charlottenberg hittade några tankshinder med konstiga krumelurer på. 

IMG_0521IMG_0522

De gick in på vårdhemmet och frågade om de visste varför det var olika bilder liksom inristade på stenblocken men där visste de inte något om stenblocken. 
IMG_0523 IMG_0524

 

De fotograferade och tog med bilderna till biblioteket för att se om de kunde hitta något där men inte där heller fanns det något eller någon som visste något om stenblocken och de mystiska bilderna , men de lovade att försöka ta reda på fakta. Efter någon dag kom det ett mail från Lennart på biblioteket. Han hade via landstinget (som beställde utsmyckningen i samband med bygget av sjukhemmet 1985) fått fram namnet på konstnären som heter Barbro Hedström och är en välkänd och etablerad konstnär som ska ha bott i Åmotforstrakten under en period. http://www.barbrohedstrom.com/

Så fallet med stenblocken (tanksen) och hur bilderna kom till är löst. 

IMG_0525

1 2