Fältstudier – Utmanande och inspirerande

För Nils Ernevi och Ida Hansson blev det extra spännande när de vid sjukhemmet Petersborg i Charlottenberg hittade några tankshinder med konstiga krumelurer på. 

IMG_0521IMG_0522

De gick in på vårdhemmet och frågade om de visste varför det var olika bilder liksom inristade på stenblocken men där visste de inte något om stenblocken. 
IMG_0523 IMG_0524

 

De fotograferade och tog med bilderna till biblioteket för att se om de kunde hitta något där men inte där heller fanns det något eller någon som visste något om stenblocken och de mystiska bilderna , men de lovade att försöka ta reda på fakta. Efter någon dag kom det ett mail från Lennart på biblioteket. Han hade via landstinget (som beställde utsmyckningen i samband med bygget av sjukhemmet 1985) fått fram namnet på konstnären som heter Barbro Hedström och är en välkänd och etablerad konstnär som ska ha bott i Åmotforstrakten under en period. http://www.barbrohedstrom.com/

Så fallet med stenblocken (tanksen) och hur bilderna kom till är löst. 

IMG_0525

Bokrecension – Jag är Zlatan

gj3pcVi har läst boken ”Jag är Zlatan” som är skriven av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic. Boken handlar om hans liv som började i Rosengård där han lirade med grannungarna.

Där i Rosengård var det bodde det fler olika nationaliteter Zlatan började som 7-åring att spela i ett lag som hette MBI. Där passade Zlatan inte in för spelarna mobbade Zlatan. Han bytte till olika lag tills hans pappa som heter Sefik sa att han skulle böja spela i Malmö FF.

Sefik var alkoholist och han lyssnade bara på jugge musik. Zlatan som var 13 år fick gå 7 km till hans fotbollsträning med Malmö FF. Varje gång han skulle träna blev han trött på att gå , han snodde sin tränarens cykel. Zlatan trivdes inte med det laget heller för han fick inte spela. Zlatan fick spela me A-laget några gånger men till slut kom Roland A-lagets tränare och bjöd in Zlatan till A-laget.

Det var en annan värld för Zlatan. Många sa att Zlatan inte passade i Malmö FF ,men när han byttes in och fick spela så gjorde han oftast mål. Men han spelade också mycket vid sin mammas gård och han skrek till ungarna :

– Om ni tar bollen så får ni 10 kr!

Zlatans familj stöttade inte Zlatan, han fick klara sig själv. När Zlatan började i A-laget så kom hans pappa och tittade på hans träning en gång och efter det så levde han för Zlatans fotboll. Efter några år sådes Zlatan till Ajax , som är ett fotbollslag från Nederländerna. I Ajax så fick Zlatan 160 000 kr i månaden. När Zlatan spelade första gången med landslaget, spelade de mot Azerbajdzjan och han gjorde ett mål.

Efter några dagar så fick Zlatan en kompis i Ajax som hette Maxwell, han var också ny i laget. Maxwell kom ifrån Brasilien. Zlatan hade en lägenhet i Nederländerna , men han hade inte ens mat hemma. Han frågade Maxwell om han fick bo hos honom i tre veckor. Zlatan spelade i Ajax i tre år. Sen köpte Juventus Zlatan , han spelade i Juventus i två år. Sen var Inter ute efter han. Zlatan skulle byta agent , han fick en agent som hette Mino Raiola. Han sa till Zlatan :

– Om du vill bli bäst i världen, måste du sälja alla dina dyra bilar och klockor!

Han tycke även om sin tränare som hette Mourinho. Han var en bra tränare men han blev aldirg nöjd med sina spelare, han ville att dem skulle göra dem bättre och bättre. De vann alla titlar som man kunde vinna i Italien. Men Zlatan spelade i Inter i bara tre år. Efter det så köpte Barcelona honom, det var Zlatans dröm han ville alltid spela med FCB Barcelona. Men han trivdes inte i Spanien,för han tyckte inte om sin tränare. Tränaren tyckte att alla som spelade i Barcelona skulle spela som Messi, Iniesta, Xavi.

Zlatan kunde inte spela sin stil han var tvungen att spela som dem. Han bråkade med tränaren, han sa till sin tränare att Mourinhio var bättre än han. Efter några månader skulle Barcelona möta Milan, Milan är ett lag som kommer ifrån Italien. När matchen var slut så kom Ronaldinho fram till Zlatan och sa att Zlatan skulle följa med till Italien. Zlatan spelade i Spanien i ett år. Sen såldes han till Milan. Det var ett bra lag med stora legender som Pirlo, Ronaldiho, Abiati, Nesta och Abate. Zlatan trivdes i Italien för han bodde där förr, han fortsatte spela för Milan.

Vi tyckte om att läsa boken ”Jag är Zlatan” för att ta reda på Zlatans liv och hur blev en fotbollsspelare. En legend som lever och har gjort alla svenskar stolta.

Demir, Joakim, Anton M & Tom-Erik 6B

Bokrecension – Sorgfjäril

sorgfjarilBoken handlar om en tolvårig tjej som heter Alice och hennes familj som består av lillebror Emanuel, mamma och hennes sambo. De ska flytta ut på landet till ett ”slott”. Hon älskar sitt förra hem eftersom det var nära till kompisar, affärer, badplatsen och hennes pojkvän Leo som Alice gillar väldigt mycket, dessa saker finns inte i närheten av det hus de har flyttat till.

Alice gillar därför nästan ingenting i det nya huset! Tex som att internet inte fungerar, huset är gammalt och slitet och väldigt stort vilket gör att det blir lätt för hennes lillebror Emanuel att smita iväg eller gömma sig!

Emanuel är Alice lillebror och han är fem år. Han har svårt för att prata vilket gör att boken blir mycket roligare att läsa, eftersom det står ”Liss” när han ska säga Alice, ”häss” till häst och ”pöke” till spöke.

Han säger mycket mer saker i boken som man inte förstår men Alice förstår inte heller hela tiden vilket gör att hon frågar Emanuel vad han menar, det gör att läsaren också förstår!

Som jag skrev så har Alice en pojkvän, han heter Leo och är 14 år. Innan Alice flyttade till landet fick hon inte umgås med Leo eftersom hennes mamma tyckte att han var för gammal eftersom han var två år äldre än Alice! Alice försöker så gott hon kan med den dåliga teckningen på Leo på mobilen innan hon somnar.

Det inte Alice vet är att huset bär på en oförklarig hemlighet…
 

Anton och Alfred 6B

Bokrecension – Robinson Kruse

robinsonJag har läst Robinson Kruse som är skriven av Daniel Defoe.

Boken handlade om en rik man som hette Kruse och han bodde med sin fru och sin son Robinson. Robinson var 17 år och gillade mest att vara nere vid hamnen och se på de stora skeppen som kom och åkte. Han ville vara på ett sådant skepp och uppleva spännande äventyr. Han reste till London och sedan till Afrika. På vägen dit förstördes skeppet och han strandsattes. Från och med där och på en ön fortsätter hans äventyr…

Jag tyckte att boken var bra och mycket…mycket. Det var bara väldigt mycket sånt här ”det har gått 7 år sen de reste” du fattar? Annars tycker jag att den är bra.

Jesper 6B

Skogens dag

Skog

Tack vare HAL som sponsrade oss med buss kunde vi åka på "Skogens dag" i Karlstad den 17:e maj.

Den lärorika dagen började med att vi gick på 4 obligatoriska stationer.
På den första stationen fick vi lära oss hur barrträd fortplantar sig. På station nr.2  fick vi lära oss hur man planterar ett träd. 2 Elever fick även testa att plantera. Mellan station 2 och 3 sfick vi medverka i en tävling där vi skulle gissa hur mycket en stock vägde och hur högt ett visst träd var. Under station nr.3 fick vi lära oss om vilken utrustning man bör använda vid röjning och de visade oss även hur man röjer.
På den sista stationen fick vi lyssna på en man som berättade om märkning på träden
och vi fick titta i förarhytten på en skördare.  

Stina & Maja 6A

Fair Play Trophy

Den 28 april spelades slutspel i den 23:e upplagan av Landslagets FullSizeRender-2Fair Play Trophy i Degerfors. Det är en inomhuscup för fotboll som spelas någon gång under vårterminen varje år. Alla klasser i år 6 från hela Sverige har chansen att delta i turneringen. Varje landskap plockar ut alla klasser som anmält sig och sätter ihop de närmsta städerna (orterna) vid samma plats. Som tex i Värmland så spelades den på 9 platser där man först kvalade för att komma vidare och spela distriktsfinalen i Degerfors. Våran klass 6B från Gunnarsbyskolan gick vidare från kvalet i Koppom där vi var 6 lag som deltog.


Vår klass gick då vidare och vi fick åka till Degerfors för att då bli Värmlands bästa klass inom Futsal (inomhusfotboll). I Degerfors deltog 9 lag från Värmland. De bästa i Värmland. Tidigare år så har det lag som vunnit i Degerfors åkt vidare till Stockholm och spelat om att bli bäst i hela Sverige. Men i år så fick alla lag som vann i sitt landskap ett kuvert med frågor. Den klassen som vinner den frågesporten får åka till Stockholm och träna med det Svenska fotbollslandslaget! Hoppas vi vinner för det skulle vara extremt kul att få träffa Zlatan och Company! 

FullSizeRenderFullSizeRender-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klass 6B Gunnarsbyskolan

Text: Anton, Ebba, Joakim och Emma! Foto: Alva

Kommentar från redaktören:
Stort tack till coacherna från åk9 på Gunnarsbyskolan som lagt ner ett enormt arbete med att hålla i träningar och mycket annat! Här kommer följer lite fler bilder från distriktsfinalen i Degerfors. Foto: Tina Snedsbøl (Idrottslärare, Gunnarsbyskolan)

20160428_141202 20160428_131247 20160428_121835 20160428_121451 20160428_115844 20160428_113201 20160428_113411