Ung Utan Pung – Puss & Snusk

ung-utan-pung-37

Igår hade vi besök av teatergruppen "Ung Utan Pung" från Stockholm
som spelade föreställningen "Puss & Snusk" på Folkets hus i Charlottenberg
för alla elever åk7-9 i Eda kommun.

Ung utan pung har turnerat runt på skolor i Sverige och utomlands i 30år
och har också varit i Eda flera gånger tidigare. 

Föreställningen "Puss och Snusk" är en skolföreställning som tar upp många teman inom Sex och samlevnad och etik mm och har spelats över 2000 gånger på olika platser runt om i Sverige.
Mer om vilka kriterier enligt Läroplanen Lgr11 som föreställningen "Puss & Snusk" uppfyller finns att läsa här:
http://ungutanpung.se/files/Puss_och_snusk/lroplanenpussosnusk.pdf

Föreställningen kommer nu att följas upp med diskussioner i alla klasser
utifrån givna diskussionsfrågor.
ung-utan-pung-3 ung-utan-pung-13 ung-utan-pung-18 ung-utan-pung-21 ung-utan-pung-29 ung-utan-pung-32

Hour of Code – Gunnarsbyskolan

Den här veckan, 5-11:e december 2016 är det "Computer Science Education Week" och med anledning av det anordnas det globala eventet "Hour of Code" i över 180 länder över hela världen.

Syftet är att att under 1h ge barn och ungdomar i skolan möjlighet att prova på programmering på ett enkelt och inspirerande sätt. Här på Gunnarsbyskolan har flera klasser provat på materialet och övningarna och både lärare och elever har tyckt att det varit jätteroligt! 

Läs mer på hemsidan: https://hourofcode.com/se

hour-of-code-2016-2hour-of-code-2016-10 hour-of-code-2016-19 hour-of-code-2016-28  

Boktips för höstlovet

9789188279248_200x_skarven

 

”Skarven” av Sara Lövestam är en bra deckarhistoria som handlar om Ludde, Johanna och Olivia. De träffas under sommarlovet och åker ut till spöklika Skarvön där något mystiskt har inträffat som de måste undersöka närmare. Johanna som egentligen alla kallar Johan bär på en stor hemlighet som bara vill ut men hur kommer närmaste vännen Ludde reagera?

 

 

 

9789163890048

 

”Djupgraven” av Camilla och Viveca Sten är första delen i en rysartrilogi. Tolvåriga Tuva är ganska ensam och har egentligen inga vänner utan håller sig mest för sig själv. Hon bor på en skärgårdsö som nu under hösten känns riktigt kall och en tjock dimma har lagt sig överallt. Under en orientering med skolan i skogen ser Tuva att klasskamraten Rasmus omges av tjock dimma och är helt okontaktbar. Hon måste väcka honom innan han går vilse i dimman. När han vaknar till minns Rasmus inget men killen han orienterade med har försvunnit. Mystiken tätnar när fler människor försvinner och övernaturliga varelser dyker upp i träden…

 

en-vaktares-bekannelser-205x300

 

”En väktares bekännelser” av Elin Säfström handlar om femtonåriga Tilda som är en väktare av Stockholms tomtar, troll och andra sagoväsen. Det är hennes uppgift att se till att de uppför sig och inte blir upptäckta av människor. Men nu finns det jordvättar i skolans källare och det går rykten om häxor och trolldom på stan. Tilda måste hantera allt samtidigt som bästa kompisen inte får veta något och den fina killen Hakim inte vet att hon existerar. Det är en både rolig och spännande bok att hugga in i.

 

den_tusende_fo-ljaren

 

 

 

”Den tusende följaren” av Jenny Milewski. Stella är en sjuttonårig tjej som har många vänner, snyggaste killen, bra betyg och en massa följare. Men plötsligt dyker Nova Star upp som låtsas vara Stella på nätet. Hon stjäl hennes följare och chattar med andra i hennes namn. Stella kontaktar polisen som inte kan göra något åt det. Tillvaron börjar rasa samman och Stella få själv leta efter svaret på gåtan i internets mörkaste hörn.

Musikskapande med Ableton Live

I fredags hade vi besök på Elevens val musik av David Engström.
David arbetar till vardags på Musikestetiska programmet på Solbergagymnasiet, är nyligen certifierad instruktör i musikproduktionsprogrammet Ableton Live och har dessutom både gett ut musik i eget namn och producerat musik tillsammans med andra.

Under 80min fick vi följa med på hur man kan arbeta i Ableton Live och eleverna fick många bra tips på hur man kan tänka när man ska skapa egen musik på elektronisk väg. Speciellt användbart för åk9 som just nu arbetar med ett ämnesövergripande projekt mellan musik och idrott där de ska skapa egen dansmusik. Men även åk7-8 kommer att arbeta med att skapa musik med digitala verktyg och hjälpmedel under vårterminen.

David berättade också lite om utbildningen på Musikestetiska programmet och det arbete man gör där när det gäller muskproduktion, spelande, konserter och föreställningar samtidigt som man får en bra gymnasieutbildning. IMG_0065

Boktips från skolbiblioteket

Vår skolbibliotekarie Sofia tipsar om bra böcker nu i höst! 🙂9789129699005_200x_som-hund-som-katt


Som hund som katt” av Per Nilsson är en nyutgiven ungdomsbok som handlar om kärlek och är skriven på ett enkelt och avskalat sätt. Deras föräldrar har flyttat ihop och nu måste de bo i samma hus fast dem är som hund och katt och inte tål varann till en början. Sen förändras allt…
Det är en bra berättelse som är lätt att läsa och lite annorlunda än andra böcker på kärlekstemat.

 

 

 

 

 

9789129691689_200x_miss-peregrines-hem-for-besynnerliga-barn_pocket
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” av Ransom Riggs är första delen av hittills utkomna tre böcker i serien. Det är en läskig berättelse om Jacob som kommer till en avlägsen ö där det finns fallfärdiga ruiner av ”Miss Peregrines hem för besynnerliga barn” och han inser att dessa barn som hans farfar berättat skrönor om faktiskt kan ha funnits i verkliga livet.
Barnen var inte bara märkliga utan också rentav farliga och de är fortfarande vid liv!

Denna bok har även filmatiserats och börjar visas på biografer i slutet av september för den som vill läsa boken och se filmen.

 

 

 

 

Legend_Marie_Lu_Book_cover
Legend” av Marie Lu är en triologi som kom ut för några år sedan och gillade du ”Hungerspelen” så bör du läsa den här med. Huvudpersonen heter June och bor i nationen Republikens rikare del som är i ständigt krig med sina grannar. Day däremot kommer från de sämre delarna och är en efterlyst brottsling. En dag korsas deras vägar när Junes bror mördas och Day blir huvudmisstänkt.

June vill hämnas sin brors död men allt är inte som det verkar för deras hemland går långt för att dölja sina hemligheter. Och Day kanske inte är den brottsling som alla tror han är.

Denna bok ska också bli film men det är inte klart när den kommer ut än. Marie Lu har också påbörjat en ny serie som finns i biblioteket och heter ”Den unga eliten” om man vill fortsätta läsa hennes böcker.                                            

 

Temadag om ”Nätmobbing & Etik på nätet”

I onsdags hade vi en temadag om digitala kränkningar, nätmobbing och etik på nätet för åk6-9 på Gunnarsbyskolan då vi b.la. lyssnade på en föreläsning med Niclas Ottosson och arbetade utifrån hans material med diskussioner och värdegrundsövningar. På eftermiddagen höll Niclas en föreläsning för alla lärarpersonal på skolan och på kvällen bjöd vi in till föreläsning och diskusion för alla föräldrar i skolans matsal.

Ett mycket vilktigt och aktuellt ämne och en bra dag med ett innehåll som vi kommer att fortsätta att bygga vidare på i arbetet på skolan framöver.

Länkar:

surfasmart.com

nexpo.se

untitled-210untitled-206

14199378_1087533431329695_3098355299620562440_n 14232467_1087533391329699_3901842335122947530_nuntitled-204  

Fältstudier – Utmanande och inspirerande

För Nils Ernevi och Ida Hansson blev det extra spännande när de vid sjukhemmet Petersborg i Charlottenberg hittade några tankshinder med konstiga krumelurer på. 

IMG_0521IMG_0522

De gick in på vårdhemmet och frågade om de visste varför det var olika bilder liksom inristade på stenblocken men där visste de inte något om stenblocken. 
IMG_0523 IMG_0524

 

De fotograferade och tog med bilderna till biblioteket för att se om de kunde hitta något där men inte där heller fanns det något eller någon som visste något om stenblocken och de mystiska bilderna , men de lovade att försöka ta reda på fakta. Efter någon dag kom det ett mail från Lennart på biblioteket. Han hade via landstinget (som beställde utsmyckningen i samband med bygget av sjukhemmet 1985) fått fram namnet på konstnären som heter Barbro Hedström och är en välkänd och etablerad konstnär som ska ha bott i Åmotforstrakten under en period. http://www.barbrohedstrom.com/

Så fallet med stenblocken (tanksen) och hur bilderna kom till är löst. 

IMG_0525

Bokrecension – Jag är Zlatan

gj3pcVi har läst boken ”Jag är Zlatan” som är skriven av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic. Boken handlar om hans liv som började i Rosengård där han lirade med grannungarna.

Där i Rosengård var det bodde det fler olika nationaliteter Zlatan började som 7-åring att spela i ett lag som hette MBI. Där passade Zlatan inte in för spelarna mobbade Zlatan. Han bytte till olika lag tills hans pappa som heter Sefik sa att han skulle böja spela i Malmö FF.

Sefik var alkoholist och han lyssnade bara på jugge musik. Zlatan som var 13 år fick gå 7 km till hans fotbollsträning med Malmö FF. Varje gång han skulle träna blev han trött på att gå , han snodde sin tränarens cykel. Zlatan trivdes inte med det laget heller för han fick inte spela. Zlatan fick spela me A-laget några gånger men till slut kom Roland A-lagets tränare och bjöd in Zlatan till A-laget.

Det var en annan värld för Zlatan. Många sa att Zlatan inte passade i Malmö FF ,men när han byttes in och fick spela så gjorde han oftast mål. Men han spelade också mycket vid sin mammas gård och han skrek till ungarna :

– Om ni tar bollen så får ni 10 kr!

Zlatans familj stöttade inte Zlatan, han fick klara sig själv. När Zlatan började i A-laget så kom hans pappa och tittade på hans träning en gång och efter det så levde han för Zlatans fotboll. Efter några år sådes Zlatan till Ajax , som är ett fotbollslag från Nederländerna. I Ajax så fick Zlatan 160 000 kr i månaden. När Zlatan spelade första gången med landslaget, spelade de mot Azerbajdzjan och han gjorde ett mål.

Efter några dagar så fick Zlatan en kompis i Ajax som hette Maxwell, han var också ny i laget. Maxwell kom ifrån Brasilien. Zlatan hade en lägenhet i Nederländerna , men han hade inte ens mat hemma. Han frågade Maxwell om han fick bo hos honom i tre veckor. Zlatan spelade i Ajax i tre år. Sen köpte Juventus Zlatan , han spelade i Juventus i två år. Sen var Inter ute efter han. Zlatan skulle byta agent , han fick en agent som hette Mino Raiola. Han sa till Zlatan :

– Om du vill bli bäst i världen, måste du sälja alla dina dyra bilar och klockor!

Han tycke även om sin tränare som hette Mourinho. Han var en bra tränare men han blev aldirg nöjd med sina spelare, han ville att dem skulle göra dem bättre och bättre. De vann alla titlar som man kunde vinna i Italien. Men Zlatan spelade i Inter i bara tre år. Efter det så köpte Barcelona honom, det var Zlatans dröm han ville alltid spela med FCB Barcelona. Men han trivdes inte i Spanien,för han tyckte inte om sin tränare. Tränaren tyckte att alla som spelade i Barcelona skulle spela som Messi, Iniesta, Xavi.

Zlatan kunde inte spela sin stil han var tvungen att spela som dem. Han bråkade med tränaren, han sa till sin tränare att Mourinhio var bättre än han. Efter några månader skulle Barcelona möta Milan, Milan är ett lag som kommer ifrån Italien. När matchen var slut så kom Ronaldinho fram till Zlatan och sa att Zlatan skulle följa med till Italien. Zlatan spelade i Spanien i ett år. Sen såldes han till Milan. Det var ett bra lag med stora legender som Pirlo, Ronaldiho, Abiati, Nesta och Abate. Zlatan trivdes i Italien för han bodde där förr, han fortsatte spela för Milan.

Vi tyckte om att läsa boken ”Jag är Zlatan” för att ta reda på Zlatans liv och hur blev en fotbollsspelare. En legend som lever och har gjort alla svenskar stolta.

Demir, Joakim, Anton M & Tom-Erik 6B

Bokrecension – Sorgfjäril

sorgfjarilBoken handlar om en tolvårig tjej som heter Alice och hennes familj som består av lillebror Emanuel, mamma och hennes sambo. De ska flytta ut på landet till ett ”slott”. Hon älskar sitt förra hem eftersom det var nära till kompisar, affärer, badplatsen och hennes pojkvän Leo som Alice gillar väldigt mycket, dessa saker finns inte i närheten av det hus de har flyttat till.

Alice gillar därför nästan ingenting i det nya huset! Tex som att internet inte fungerar, huset är gammalt och slitet och väldigt stort vilket gör att det blir lätt för hennes lillebror Emanuel att smita iväg eller gömma sig!

Emanuel är Alice lillebror och han är fem år. Han har svårt för att prata vilket gör att boken blir mycket roligare att läsa, eftersom det står ”Liss” när han ska säga Alice, ”häss” till häst och ”pöke” till spöke.

Han säger mycket mer saker i boken som man inte förstår men Alice förstår inte heller hela tiden vilket gör att hon frågar Emanuel vad han menar, det gör att läsaren också förstår!

Som jag skrev så har Alice en pojkvän, han heter Leo och är 14 år. Innan Alice flyttade till landet fick hon inte umgås med Leo eftersom hennes mamma tyckte att han var för gammal eftersom han var två år äldre än Alice! Alice försöker så gott hon kan med den dåliga teckningen på Leo på mobilen innan hon somnar.

Det inte Alice vet är att huset bär på en oförklarig hemlighet…
 

Anton och Alfred 6B

1 2