Category Archives: Bildbehandling

Gratiskurser på Moderskeppet


Moderskeppet är Sveriges ledande distributör av videokurser för fotografer, videografer, designers och andra kreativa människor.

De har startat 2018 med att göra några av sina kurser tillgängliga gratis, samlade i ett galleri på  deras hemsida.

Passa på att lära dig mer om Photoshop, filmning, fotografering, videoredigering mm.

Länk: moderskeppet.se

https://moderskeppet.se/gratis/?utm_source=Moderskeppet&utm_campaign=71a16aaf02-Nyhetsbrev_20171001_SvartvitaLandskap&utm_medium=email&utm_term=0_f533b36453-71a16aaf02-67000609

Apptips: Office Lens

Office Lens är en enkel, smidig och gratis skannings-app från Microsoft som gör att man kan med hjälp av kameran i sin mobil eller iPad kan fotografera papper och whiteboardtavlor och få dem automatiskt perspektivkorrigerade osv. så att de ser ut som inskannade dokument och är lätta att läsa. 

Man kan sedan välja var man vill spara det skannade materialet, endera i olika aplikationer i Office 365 som OneNote, E-post eller OneDrive, som en PDF-fil eller bara direkt till enhetens bilder-app.

Perfekt för att plåta av anteckningar på tavlan, elevarbeten, schema, uppgifter mm. En app som borde finnas i varje elev och lärares smartphone eller iPad!

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/office-lens/id975925059?mt=8

Pixlr – Photoshop på webben (UPPDATERAD!)

Om man då och då vill kunna arbeta med bilder, grafik och collage osv. men inte har Photoshop på sin dator kan man använda Pixlr.com.

På pixlr.com finns dels ett webbaserat verktyg som heter "Pixlr Editor" och till mycket stor del liknar Photoshop. Arbetssätten och verktygen är snarlika och har man använt Adobes programvaror tidigare finner man sig ganska snabbt till rätta. Det finns också en enklare bildredigerare som heter Pixlr Express där man kan göra enklare redigering som att lägga på filter och göra justeringar i bilderna. 

Pixlr finns även som gratis app till Mac, iPad, iPhone och Android och erbjuder avancerade redigeringsmöjligheter som retusch, skärp- och oskarp-mask, färgjusteringar mm direkt på sin mobila enhet. Kontrollerna är intiutiva och liknar Instagram-appen men med betydligt fler funktioner.

Fler tips på Photoshopliknande verktyg på webben finns på Moderskeppets blogg.

Länkar:

https://pixlr.com
https://moderskeppet.se/live/gratis-alternativ-till-photoshop-pa-webben/​

https://itunes.apple.com/se/app/autodesk-pixlr/id880663569?mt=12​
https://itunes.apple.com/se/app/pixlr-photo-editor-for-collages-effects-overlays-filters/id526783584?mt=8​

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pixlr.express&hl=sv​

Google Nik – Gratis bildredigeringsprogram

nikcollection_1.2.8-512
Nik Software har i många år varit ett av de främsta utvecklarna av bildbehandlingsprogram på marknaden.
För ett par år sedan köptes företaget upp av Google Inc. och nu i slutet av mars 2016 beslutade man att göra hela Niks samling av extremt populära bildbehandlingsprogram kallad "The Nik Collection" tillgänglig för nedladdning helt gratis.

 


Nik Collection består av en serie bildbehandlingsprogram som finns för både Mac och PC och kan användas dels som fristående program eller som så kallade "Plugins" som ger utökade funktioner till andra bildbehanlingsprogram man redan använder som Lightroom eller Photoshop. Nik Collection kan användas för att göra allt från grundläggande bildbehandling som färgkorrigering, skärpa och brusreducering till konvertering till svartivtt eller att skapa retroinspirerade bildeffekter och HDR

Länk: https://www.google.com/nikcollection/