Göra egna QR-koder

QR codeQR-koder är en japansk uppfinning nära besläktad med streckkoder men kan innehålla mer information som t.ex. länkar till hemsidor eller youtube-klipp och har blivit populära på senare tid. Både till Android och iPhone/iPad finns det gott om så kallade QR-läsare att ladda ner gratis och genom att scanna koden med hjälp av enhetens kamera så öppnas länken direkt.
T.ex. kan man använda dem om man sammanställer textmaterial till elever men vill lägga in länkar eller videoklipp med kompletterande information.

 

Det finns även flera hemsidor där man gratis kan skapa egna QR-koder, t.ex. qr-code-generator.com.
Man skriver eller klistrar in länken som man vill att koden ska innehålla, klickar på "Generate QR code" och kan sedan ladda ner koden som en JPEG-fil (bildfil) som sedan enkelt kan klistras in där man vill. 

Det finns även flera funktioner man kan koppla till QR-koder email, sms, ren text eller visitkort.

Länk:
http://www.qr-code-generator.com

Kahoot – Skapa egna webbquiz

kahoot-logo

Den senaste veckan har jag ägnat en del tid åt att leta efter webbverktyg för att skapa elevuppgifter för användning åk1-3 framförallt i matematik på iPad eller dator. Medan jag letade stötte jag på några bloggar där man skrev om och lovordade Kahoot. Kahoot är ett webbverktyg på engelska där man kan skapa egna quiz med svarsalternativ och eftersom att man lägger in texten i frågor och svarsalternativ själv så blir ju ändå uppgifterna på valfritt språk. Gränssnittet är rent och väl anpassat till barn, bl.a. så är svarsalternativen färg- och formkodade vilket gör att det även fungerar med yndre barn.

getkahoot.com kan man skapa en gratis inloggning där man kan skapa och spara sina quiz och eleverna loggar sedan in sig via en pinkod som de får av läraren och ett namn. Som lärare styr man när quzet startar, när man går till nästa fråga och man ser även elevernas resultat under spelets gång.

Länkar:
getkahoot.com
kahoot.it

Pris:
Gratis

Prezi – Mindmap möter PowerPoint

mzl.ejrbgpjo

Prezi är ett webbaserat presentationsprogram som blivit mycket populärt på senare tid. Programmet är som en kombination av en tankekarta och en PowerPoint-presentation. Istället för att man som i PowerPoint skapar en linjär rad av presentationsbilder så lägger man i Prezi ut sin presentation över en stor virtuell yta och bestämmer i vilken ordning som man vill komma till de olika delarna av presentationen när man visar den.

 

Man kommer igång genom att skapa ett konto på prezi.com och det finns en speciell kontotyp för som är gratis för använding i skolan. Sina presentationer skapar man sedan direkt på webben via webbläsaren vilket är enklast om man jobbar från en dator. Vill man skapa presentationer från sin iPad så finns det även en bra app för detta.

Tack vare att alla presentationer sparas på Prezis server så kommer man åt dem var som helst ifrån. En annan häftig funktion är att man genom att skicka ut en länk kan bjuda in upp till 30 personer att följa med när man visar presentationen var de än befinner sig i världen via sin dator, iPad eller smartphone. Eller varför inte dela länken med eleverna i klassrummet och låta dem se den på sina mobiltelefoner som ett sätt att variera undervisningen.

Länkar: 
http://prezi.com/pricing/edu/
https://itunes.apple.com/us/app/prezi-viewer/id407759942?mt=8