Memory Clean för Mac

apple-13-x22-macbook-pro-core-2-duo-2.26-ghz-2-gb-ram-mb990b-a-refurbished-40-pOm man jobbar mycket med multimedia på sin dator, bild- och filmredigering, ljudinspelning eller bildspel, så ställer detta stora krav på datorns RAM-minne. RAM står för "Random Access Memory" och är datorns arbetsminne och program som hanterar multimedia kräver en hel del aretsminne. Vanligt är idag att man har 4GB ramminne som standard i en dator och det räcker i många fall alldeles utmärkt till dagligt användande men när man arbetar med media så kan ibland RAM-minnet "täppas igen" av information som inte längre behövs vilket gör datorn långsammare och kan göra att den "hänger sig".

Till Mac finns ett gratisprogram som heter Memory Clean och kan användas för att rensa bort onödig information från RAM-minnet, frigöra plats och därmed göra att datorn fungerar bättre. Dessutom får man en ikon i menyraden överst på skärmen där man kan se hur mycket ledigt utrymme du har i ramminnet vilket gör det lättare att veta när man behöver rensa.

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/memory-clean/id451444120?mt=12

 

Egna radiosändningar med Garageband

Garageband

Förinstallerat i Mac-datorerna följer det med ett flertal användbara och kraftfulla program som dessutom är enkla och pedagogiska att använda.
Ett av dessa är Garageband som kan användas för att göra egen musik men namnet till trots så kan man även göra andra saker. T.ex. alla möjligha typer av ljudupptagningar och egna radiosändningar, så kallade "podcasts" som på senare tid blivit mycket populära. Beroende på vilken version av programmet man har så ser det lite olika ut. Har du en äldre version så kan det hända att det finns en särskild ikon som heter "Podcast" i startmenyn men annars kan man helt enkelt skapa ett nytt tomt projekt.

Skapa ett inspelnings-spår genom att klicka på bilden av mikrofonen och spela in prat via datorns inbyggda mikrofon eller med hjälp av en extern mikrofon. Lägg sedan på musik, jinglar (så kallade "stingers") och ljudeffekter från programmets ljudbibliotek genom att dra klicka och dra "ljud-looparna" och släpp dem under det du redan spelat in. Ljudbiblioteket hittar du under knappen med en loop som symbol. Det man spelat in kan sparas som en mp3-fil på datorn eller publiceras på internet. Perfekt uppgift i t.ex. Språk eller SO-undervisning. 

Programmet Garageband finns även som app för iPhone/iPad.

Pris:
Garageband för Mac: Gratis!
Garageband för iOS: 49kr