Guidad Användning – iPad

ipad-air-specs-white-2013Guidad användning är en funktion som spärrar iPadens knappar den som använder den inte kan gå ur den app de använder och frestas att göra annat än det som var tanken.

  1. Öppna "Inställningarna"
  2. Välj "Allmänt"
  3. Slå på Guidad användning under rubriken "Inlärning"
  4. För att göra funktionen lättillgänglig kan man även aktivera en "Hjälpmedelsgenväg" vilket innebär att man kan aktivera Guidad användning genom att klicka 3 gånger på iPadens "hemknapp"
  5. För att slå av Guidad användning igen så klickar man 3 gånger på hemknappen igen och skriver sedan in iPadens lösenord och så är funktionen avaktiverad

Decibelmätare för iPad

Decibel app

För iPad och iPhone finns en det finns en rad olika appar som gör att man kan använda enheten som en reltativt tillförlitlig decibelmätare. Arbetsmiljöverket har även en egen decibellmätar-app som tyvärr inte uppdateras för nyutkomna modeller. Decibelmätare kan förutom att användas för att kontrollera arbetsmiljön användas i t.ex. Musik och Fysik när man arbetar med akustik. Eller så kan man använda den för att fö att göra olika utmaningar tillsammans med klassen om man t.ex. har problem med höga ljudnivåer. Genom att ställa upp iPaden vid tavlan eller koppla den till en projektor så kan alla se vilket utslag den ger och man kan testa att göra moment då det brukar bli högljutt och se hur lågt man kan få mätaren att gå medan man gör det.  
 
Skriv in sökordet "Decibel" i Appstore så kommer det upp ett antal olika appar och flera av dem är gratis.