#nätsmart – Handbok för att förebygga övergrepp via nätet

yu0ts5hhpg1dxmxqeufwNu i veckan släppte Rädda Barnen ett material som man kallat för #nätsmart skrivet av psykologen Maria Schillaci. Tanken är att dt ska användas som en handbok för vuxna för att på ett enklare sätt kunna prata med barn och ungdomar om övergrepp via nätet och på så sätt kunna förebygga att det händer.

Maria Schillaci menar att man som vuxen behöver prata med barn om hur de haft de på nätet idag eftersom att det är en mötesplats där barnnen befinner sig precis som skolan eller lekplatsen och visa intresse för vad barnen gör. Hon menar också att man kan prata med barn om detta redan i förskoleålder t.ex. om "bra och dåliga hemligheter".

 

Bra hemligheter kan vara sådant som ger kill i magen och känns roligt medan dåliga hemligheter är hemligheter som man får ont i magen av och som kanske någon vuxen tvingat barnet att hålla och hur viktigt det är att barnet berättar för någon vuxen om sådana hemligheter. Detta p.g.a. att barn som utsätts för övergrepp via nätet ofta utpressas av förgriparen att t.ex. skicka bilder på sig själva.

Ett aktuellt ämne och mycket läsvärt för alla som arbetar med barn eller har barn i sin närhet.

#nätsmart finns som PDF att ladda ner från Rädda Barnens hemsida.
http://www.raddabarnen.se/press/nyheter/2015/natsmart/

Facebook som nyketskanal

fb-artOm Facebook finns det många olika uppfattningar.
Vissa gillar det och håller kontakt med sina bekanta den vägen, andra väljer att inte ha något konto i nätverket av olika anledningar.
Men förutom att hålla koll på alla sina bekanta kan man även använda Facebook för att få en massa annan intressant information.
I stort sett alla nyhetsmedier har egna sidor på Facebook men också många andra organisationer, magasin och webbplatser och genom att gilla deras sidor kan man skräddarsy sin egen nyhetsström som kan hjälpa till att sålla i informationsflödet och hitta det som intresserar.

 

Om man använder en app för att kolla Facebook så kan man enkelt klicka sig vidare på de länkar som kommer upp från olika avsändare och man kan läsa artiklar direkt i den inbyggda webbläsaren i appen. Men om man vill spara artiklar för att läsa senare kan man klicka på "Dela" och sedan välja t.ex. "Öppna i Safari" om det är en iPhone eller iPad man använder. Då öppnas webbläsaren automatiskt och artikeln läggs som en flik och man kan läsa den när man har möjlighet. Om man dessutom har Safari synkroniserad mellan sin iPhone, iPad och Mac så kan man komma åt länkarna man öppnat t.ex. på telefonen direkt oavsett vilken enhet man än använder för tillfället.