Julstädning

niEXAXjdT
Nu går vi mot terminsslut och det är dags att summera verksamheten, sätta betyg och göra klart för nästa termin. Lägg gärna lite tid också på att se om din arbetsdator också så att den är pigg och fräsch inför det nya året. Genom att städa upp i sin dator så hjälper man den att fungera bättre och snabbare.

Här kommer några tips på vad man kan göra:
 


1. Städa på skrivbordet
Skrivbordet är ett bra ställe att ha de dokument och filer som man arbetar med för tillfället. Men att ha många filer på skrivbordet bidrar till att datorn arbetar långsammare så det är bra om man med jämna mellanrum rensar och sparar filerna någon annanstans, t.ex. i Dokumentmappen i Finder. 

2. Rensa i Hämtningsmappen 
När man laddar ner filer till som Mac, endera direkt från internet eller bifogade filer i mail så hamnar de i mappen "Hämtade Filer" (Downloads). Om man inte flyttar filerna vidare och rensar bort det man inte behöver så kan mappen med tiden bli ganska så full. Genom att städa upp, flytta på de filer man vill spara och radera de filer som man inte behöver längre så frigör man dels utrymme på hårddisken och det gör det också lättare att hitta de filer man laddar hem.

3. Se över ditt mappsystem
Att ha ett mappsystem som är överskådligt och välordnat hjälper både dig själv att hålla ordning på och hitta dina filer och dokument men forutom det så hjälper det datorn attfungera effektivt jämfört med att ha filer sparade lite hursomhelst.

4. Töm papperskorgen
Papperskorgen kan ta upp en hel del plats på hårddisken eftersom så ta för vana att tömma den med jämna mellanrum.

5. Djuprengöring med Dr. Cleaner
Om man vill rensa ur datorn ännu djuparekan man använda ett speciellt program för detta.
Det finns flera olika alternativ att välja på i Mac App Store och de gör i stort sett samma sak.
Ett exempel är Dr. Cleaner som är ett gratis program som rensar datorn från temoporära filer och cache i programmen för att frigöra utrymme på hårddisken och städa bort onödig information.