Skärmavbilder på iPad

hemknappFörra veckan skrev jag ett inlägg om hur man gör Skärmavbilder på Mac. Det kan vara användbart att kunna göra det även på iPad och det är ganska enkelt att göra. Till skillnad från hur det fungerar på datorn så finns det inget smidigt sätt att avbilda en del av skärmen. Då är det enklare att ta en skärmavbild av hela skärmen och sedan beskära bilden i Bilder-appen i efterhand.

ipadPå iPaden finns ett fåtal fysiska knappar och för att ta skärmavbilder använder man ett par av dem.

Hemknappen: Sitter på iPadens framsida och används framförallt för att gå ur appar och ta sig tillbaka till Hemskärmen.
Powerknappen: iPadens strömbrytare som sitter till höger på ovansidan.
 

Hur man tar en skärmavbild
För att ta en skärmavbild på en iPhone eller iPad trycker man in Hemknappen + Powerknappen samtidigt.
Skärmen blinkar till och bilden sparas i appen "Bilder" och kan sedan beskära bilden, redigera den och skicka den vidare.

Skärmavbilder på Mac

Att kunna göra skärmavbilder från sin dator är kan vara väldigt användbart för att t.ex. göra instruktionsmaterial till elever,
för att dokumentera osv. På MacBook är det enkelt att göra detta och man kan både välja att evbilda hela skärmen eller bara en del av den beroedne på vad som passar bäst för tillfället.

Avbilda hela skärmen
För att avbilda hela skärmen använder man kommandot cmd + shift + 3
(cmd står för command och markeras av en "fornminnes-kringla" och skiftknappen har bilden av en pil som pekar uppåt och används t.ex. för att skapa tillfälliga versaler).
Håll nere cmd-knappen och shiftknappen och tryck sedan på 3:an för att ta bilden.
Ett kameraklick hörs och skärmbilden sparas på skrivbordet.

Avbilda del av skärmen
För att avbilda en del av skärmen använder man kortkomandot cmd + shift + 4 
Håll nere cmd + shift och tryck sedan på 4:an. En korsformad markör sersätter den vanliga markörpilen och kan användas för att markera det område på skärmen som du vill avbilda.
Klicka med markören där du vill börja att markera och dra markörsrutan med styrplattan eller musknappen nertryckt för att markera och släpp sedan för att ta bilden. Ett kameraklick hörs och skärmbilden sparas på skrivbordet.

Bildfilerna som sparas är png-filer och kan sedan enkelt infogas i dokument, Power Point-presentationer, bifogas i epost eller sparas på hårddisken.

Gunnarsbyskolan-006Gunnarsbyskolan-005 Gunnarsbyskolan-008 

 

 

Tips för att rädda din iPad-sladd

Apple USB-sladd

Sladdarna som följer med Apples produkter och används för att ladda MacBooks, iPads och iPhone är lite av deras akilleshäl och går sönder relativt lätt.
Här är ett enkelt tips som kan rädda dina sladdar:

USB-sladdarna som följer med iPad går oftast av precis vid kontakten som man kopplar in i iPaden. Genom att göra en lös knut på sladden så lättar man på trycket lite från eventuella ryck vilket gör att den inte skadas lika lätt. Placerar man dessuton öglan nära kontakten så motverkar man också att man vickar och bryter på kontakten när man använder iPaden med sladden ikopplad.  

 

Rensa ditt RAM-minne

memoryclean_icon-100032562-gallery

 

En dator har två typer av minne.
Dels hårddisken, datorns långtidsminne där alla program, doument, bilder och filer finns lagrat och därtill RAM-minnet (Random Access Memory), datorns arbetsminne där den information som datorn behöver för att kunna köra program osv. 


Beroende på hur stort ramminnet är så kan datorn hantera olika mycket information på en gång, dvs. att man kan ha igång många program samtidigt och även köra program som hanterar stora filer för t.ex. bild eller filmredigering utan att datorn blir trög, hänger sig eller liknande.

För att datorn ska fungera smidigt kan man behöva rensa ut onödig information från ram-minnet.
Det kan man göra genom att se till att man stänger program ordentligt.
Här kommer tre stycken tips på vad man kan göra för att rensa ramminnet.

 1. Stäng program ordentligt
  På Macdatorer syns en punkt under programmets ikon i "dockan"*För att stänga ett program täcker det inte alltid med att bara stänga programfönstret. Man kan också behöva högerklicka på programikonen i dockan om pricken fortfarande syns och välja avsluta i den meny som öppnas för att programmet ska stängas ner ordentligt och inte ta plats i ram-minnet. 
   
 2. Stäng av datorn regelbundet
  Förutom att stänga ner program som man inte använder så är det också viktigt att stänga av datorn ordentligt med jämna mellanrum, åtminstone en gång i veckan för att den ska kunna installera nödvändiga uppdateringar.
   
 3. Använd programmet "Memory Clean"
  Memory Clean är ett litet gratisprogram som finns att ladda ner från Mac App Store och som enkelt och effektivt rensar bort onödig information från ramminnet.
  När man installerat programmet får man en ikon i menyraden överst på skärmen där man ser hur mycket ledigt utrymme som finns på RAM-minnet och som man kan klicka på för att rensa ut onödig information.
   

* Dockan – Menyraden på datorns skrivbord som visar ikoner för de program som man använder ofta eller just nu.