Spara dokument som PDF

Pdf_by_mimooh.svgOm man ska skicka textdokument till någon via mail och mottagren inte behöver kunna redigera i dokumentet kan det vara en fördel att skicka det som en PDF-fil. Det samma gäller om man ska publicera dokumentet på internet. 

PDF står för "Portable Document Format" och innebär att texten sparas i ett färdigformaterat format, ungefär som en bildfil eller när man skiver ut texten det på papper.


Skillnaden att skicka en PDF jämfört med ett word-dokument (.doc) eller något annant dokumentformat som t.ex. odt eller pages är att PDF-filen inte ställer krav på att mottagaren ska ha samma typsnitt eller samma verison av skrivprogrammet på sin dator som avsändaren har för att dokumentet ska kunna öppnas och visas på ett korrekt sätt. 

Alla skrivprogram har funktioner för att exportera (spara) dokument som PDF-filer.
Oftast hittar man fuktionen under Arkiv i menyraden och man kan sedan klicka på Exportera till eller Spara som PDF beroende på vilket skrivprogram man använder. Sedan väljer man var PDF-filen ska sparas på datorn. Jag väljer oftast att spara den på datorns skrivbord eftersom jag oftast bara sparar PDF-filer temporärt och slänger dem efter att jag skickat eller publicerat dokumentet och sparar bara det redigeringsbaradokumentet sedan.

Inte svårare än att spara ett dokument men kan bespara motagaren mycket problem och arbete.

Konfigurering av styrplattan – Mac

trackpad_settingsEn av styrkorna med att använda en bärbar dator från Apple jämfört med en motsvarande PC-dator är den avancerade styrplattan med stöd för "multi touch", d.v.s. flera simultana komandon. I Systeminställningar kan man anpassa hur styrplattan fungerar och reagerar så att man kan anpassa den efter sina egna önskemål. Inställningspanelen för styrplattan är enkel att använda och man guidas genom de olika alternativen med illustrerande  små filmklipp som visar vilka effekter de olika inställningarna har. 


Testa de olika alternativen och lär dig mer om hur styrplattan kan anpassas och användas för att underlätta det dagliga arbetet!