Podcasts

PodcastPodcasts har under de senaste året blivit en växande trend på internet. En podcast är ett radioprogram eller en video som läggs upp på nätet via en podcast-leverantör/tjänst. Via tjänsten kan sedan lyssnare/tittare prenumerera på programmet och när nya avsnitt läggs upp får man dem automatiskt nerladdade till sin smartphone eller surfplatta. Ett bra sätt att lära sig saker t.ex. medan man gör annat som att åka bil, städa eller motionera. Idag finns ett enormt utbud av podcasts inom alla möjliga ämnen både från privatpersoner och stora mediakoncerner så alla kan hitta något man är intresserad av. Majoriteten av det material som finns är på engelska men det kommer fler och fler svenska podcasts hela tiden.  

 

SR P1Sveriges Radio lägger upp en stor del av sina program på olika podcasttjänster så att man kan få dem nerladdade automatiskt och lyssna på dem när man vill. SR har också en egen app där man kan ladda ner deras program.Vetenskapsradion i P1 har t.ex. flera bra program man kan prenumerera på. Vetenskapsradion Nyheter som i korta nyhetssändningar på ca 5min tar upp de senaste forskningsrönen inom olika områden.Vetenskapsradion Forum som gör lite mer djuptgående reportage.Vetenskapsradion Historia som tar upp historiska ämnen som ofta har anknytning till aktuella minnesdagar, utgrävningar eller forskningsrön.

 

Bildningspodden 

Bildningspodden är ett intervjuprogram som tar upp ett brett spektra av ämnen tillsammans med experter på olika områden.

Allmänbildande podcast där man kan hitta ämnen man är specialintresserad av bland gamla avsnitt och man kan även få veta mycket intressant som man inte hade en aning om att man ville veta.

 

 

 

 

 

allt du velat veta

 

Allt du velta veta är precis som bildningspodden en podcast med fokus på allmänbildning med vitt spridda rubriker som "Om minnet" och "Om rymden" där man intervjuar experter på de olika områdena. 

 

 

 

 

 

 

6445ca8d16239768

 

Historiepodden är en blogg om historia som drivs av 2st gymnasielärare som heter Robin Olofsson och Daniel Hermmansson.

Massor av intressanta ämnen från stora delar av mänsklighetens historia, presenterade ur flera olika perspektiv.

 

 

 

 

Jallaskolan

 

 

Jalla Skolan är en podcast från Inläsningstjänst som handlar om skolvardagen för nyanlända och fleraspråkiga elever.
Ett ämne som blir allt mer aktuellt i den svenska skolan.

 

 

 

 

Lärarpodden

 

 

Lärarpodden är en podcast från Lärarnas Riksförbund som tar upp frågor som rör lärarnas arbetssituation i dagens skola, arbetsmiljö, betyg mm.

 

 

 

 

 

 

Skolverket Podcast

Skolverket har en egen podcast med tips om hur man kan arbeta mot rasism i skolan. Den kan man prenumerera på via olika Podcast-leverantörer eller direkt på Skolverkets hemsida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns naturligtvis mängder av andra podcasts som man kan hitta genom att söka på nätet eller i sin podcast-app på iPad eller iPhone men det här är några förslag.

Förutom att lyssna på podcasts så kan man även använda formatet i undervisningen tillsammans med sina elever där de får spela in sina egna radiosändningar och berätta om något ämne, lägga på ljudeffekter och övergångar mellan olika delar mm.
T.ex.som ett ämnesövergripande samarbete med musikundervisningen. 
Om man använder Mac (OS) eller iPad (iOS) som plattform så är programmet Garageband ett fantastikt verktyg för detta där eleverna snabbt och enkelt kan spela in, redigera och klippa sina podcasts och komplettera dem med eventuella ljudeffekter innan man sparar dem som mp3-filer och lägger upp dem på nätet eller lyssnar på varandras lokat på skolan. 

 

 

 

Google Nik – Gratis bildredigeringsprogram

nikcollection_1.2.8-512
Nik Software har i många år varit ett av de främsta utvecklarna av bildbehandlingsprogram på marknaden.
För ett par år sedan köptes företaget upp av Google Inc. och nu i slutet av mars 2016 beslutade man att göra hela Niks samling av extremt populära bildbehandlingsprogram kallad "The Nik Collection" tillgänglig för nedladdning helt gratis.

 


Nik Collection består av en serie bildbehandlingsprogram som finns för både Mac och PC och kan användas dels som fristående program eller som så kallade "Plugins" som ger utökade funktioner till andra bildbehanlingsprogram man redan använder som Lightroom eller Photoshop. Nik Collection kan användas för att göra allt från grundläggande bildbehandling som färgkorrigering, skärpa och brusreducering till konvertering till svartivtt eller att skapa retroinspirerade bildeffekter och HDR

Länk: https://www.google.com/nikcollection/