Video i Office 365

video-file-icon-28036Film är ett fantastiskt medium att arbeta med i skolan både för instruktioner, dokumentation och redovisning och i Office 365 kan man samla sina filmer tillsammans med allt annat material man har. 

Video-ikonen

På Office 365:s startskärm finns en video-ikon och genom att klicka på den kommer man till videofunktionen i Office 365. Den här funktionen är bra om man vill dela videoklipp med andra så att många kan titta på dem. På videofunktionens startsida ser man vilka filmer som andra tittar på mest för tillfället och man kan i menyraden överst på sidan klicka på "Kanaler" för att se de olika videokanaler med filmer som andra lagt upp som man har tillgång till.  Det finns också en video-app för både iPhone/iPad och Android att ladda ner gratis. T.ex. kan man här skapa olika kanaler för olika ämnen, klasser eller stadier.

När man skapat en kanal kan man ladda upp videoklipp som samlas i kanalen.
Under Kanalinsträllningar kan man ställa in behörigheter mm. på kanalen så att flera kan ladda upp videoklipp till den, t.ex. om man är flera som undervisar i samma ämne. Perfekt för att samla instruktionsfilmer till elever på ett ställe för att göra dem lätttillgängliga.

OneDrive

Om eleverna själva har spelat in filmer som du som lärare ska titta på och ha som underlag för bedömning men som inte ska spridas och visas av en massa olika så skulle jag rekommendera att man sparar dem på OneDrive istället.
Då kan eleverna lägga upp filmen på sin OneDrive och dela den direkt till sin lärare, eller man kan som lärare ladda upp filmen direkt till sin egen OneDrive. Då har an lite bättre koll på filmen och den ligger inte ute så att alla kan se den.

Tips
För att filmerna ska fungera att visa direkt i OneDrive så är det bäst att spara dem i mp4-format.
Behöver du formatera om filmfilen från t.ex. .mov så kan du använda Handbrake som det tipsades om här på bloggen för ett par veckor sedan.

Länkar

https://itunes.apple.com/se/app/office-365-video-for-iphone/id953685679?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ms.office365admin&hl=sv

Handbrake – Gratis videokodning

Pink Programming

Pink Programming är en ideell förening av kvinnliga programmerare som har fått en del uppmärksamhet under 2016. Syftet med föreningen är både att inspirera unga tjejer att börja med programmering och att hjälpa de som har hållit på ett tag att komma vidare och fortsätta att utvecklas.

Pink ProgrammingMan anordnar regelbundet sammankomster i Stockholm, Göteborg och Malmö som man kallar "Pink Programming Sundays" och anordnar både sommar och vinterläger där man har möjlighet att arbeta tillsammans under längre tid. Alla evenemang de anordnar är mycket populära och platserna bokas upp snabbt. Även om man inte har möjlighet att åka till någon av storstäderna och vara med på en sammankomst så kan man ändå ta del av mycket bra tips och idéer på hur man kommer igång med programmering på Pink Programmings blogg. Och bloggen är ju tillgängligt för både tjejer och killar också.

Länkar:

https://pinkprogramming.wordpress.com
http://www.99mac.se/artikel/9567-pink-odlar-intresset-for-programmering​

 

 

Selmas Saga – Programmering för de minsta

unnamedTillsammans med Julkalendern i SVT 2016 har Sveriges Television också släppt en app med ett enkelt spel där man styra Efraim von Tripplehatts luftskepp Valborg II mot tomtens rike. Varje dag öppnas en ny bana och man styr luftskeppet genom vindar mellan olika punkter på banan. För att styra luftskeppet placerar man pilar på rad nedanför banan som visar om det ska flyga uppåt, neråt eller rakt fram, inte helt olikt hur man programmerar händelser i ett programflöde.

Perfekt för de minsta eftersom man inte behöver kunna läsa för att spela utan bara kan tolka sumbolerna.
Appen finns för både Android och iOS och funkar på både mobiler och plattor.
Man kan också vara flera som delar på samma enhet eftersom man kan lägga till flera spelare som kan spara sina framgångar separat. Har man inte tillgång till iPads eller liknande eller hellre vill använda datorer så kan man spela spelet även på Barnkanalens hemsida. http://www.svt.se/barnkanalen/spel/

Bra grej att testa med anledning av Computer Science Education Week den här veckan!

Pris: Gratis!

Länkar:

https://itunes.apple.com/se/app/julkalendern-selmas-saga/id1178555993?mt=8&v0=WWW-EUSE-ITSTOP100-FREEAPPS&l=sv&ign-mpt=uo%3D4

https://play.google.com/store/apps/details?id=se.svt.julkalendern2016

http://www.svt.se/barnkanalen/spel/

 

 

 

Handbrake – Gratis videokodning

handbrake_iconNär man arbetar med film och video kan man behöva ändra "kodek" eller filformat för att kunna spela upp sin film på alla enheter, webben osv. Mp4 ett universellt format som motsvarar mp3 men för video och fungerar så väl på nätet som alla olika plattformat. Med hjälp av gratisprogrammet Handbrake kan man enkelt konvertera sina videofiler, t.ex. för att kunna föra över dem till OneDrive och kunna dela och spela upp dem där.

 

Man kan också föra över material från DVD-skivor till datorn med programmet (dock ej kopieringsskyddade), för att spara dem på hårddisk och ha dem arkiverade och tillgängliga på det sättet.

Handbrake finns att ladda ner gratis för både PC och Mac.

Länk: https://handbrake.fr​

Hour of Code – december 2016

hour-of-code-logoMen anledning av "Computer Science Education Week" v.49, 5-11:e december 2016 genomförs ett globalt evenemang som kallas "Hour of Code" på skolor över hela världen där elever får möjlighet att prova på att programmera under en timme.
Över 120'000 evenemang kommer att hållas i över 180 länder, varav i skrivande stund 348 kommer att hållas på skolor runt om i Sverige av av engagerade lärare som anmält sig till evenemanget och genomför Hour to Code med sina elever.


På hemsidan hourofcode.com kan få mer information om projektet, hitta instruktioner prova på övnngar och anmälda sig till evenemanget.

Även om man inte känner sig redo att hålla i ett evenemang på egen hand så kan man låta sina elever prova på de olika programmeringsövningarna som finns. Man samarbetar med flera populära utvecklare och man kan testa att programmera Minecraftmiljöer, ett eget Flappy Bird spel, Angry Birds, Disneys Frost mm.

För varje övning finns en kort instruktionsvideo som berättar om övningen och alla övningar har kontinuerliga instruktioner på svenska som följer med medan man provar sig fram.

Alla barn borde får tillfälle att prova på att programmera! 

Länk: hourofcode.com