Talsyntes i Word Online

Om man vill kunna använda talsyntes när man skriver för att lyssna på texten och snabbt kunna gå tillbaka och korrigera det man skrivit så finns den funktionen inbyggd i Word Online. Öppna ett dokument och välj "Redigera i Webbläsaren". 

1. Klicka på "Visa" i menyraden.

2. Klicka på "Avancerad läsare" till vänster. 

3. Klicka i texten där du vill att uppläsningne ska starta.

4. Klicka på "Play-knappen" längst ner på sidan.

5. Klicka på "Paus" när du vill stanna uppspelningen.

 

Uppe till höger på sidan finns kontroller så att man kan ställa in t.ex. uppläsningshasigheten, färgtema, avstånd mellan orden, markera stavelser mm.

Apptips: Office Lens

Office Lens är en enkel, smidig och gratis skannings-app från Microsoft som gör att man kan med hjälp av kameran i sin mobil eller iPad kan fotografera papper och whiteboardtavlor och få dem automatiskt perspektivkorrigerade osv. så att de ser ut som inskannade dokument och är lätta att läsa. 

Man kan sedan välja var man vill spara det skannade materialet, endera i olika aplikationer i Office 365 som OneNote, E-post eller OneDrive, som en PDF-fil eller bara direkt till enhetens bilder-app.

Perfekt för att plåta av anteckningar på tavlan, elevarbeten, schema, uppgifter mm. En app som borde finnas i varje elev och lärares smartphone eller iPad!

Länk: https://itunes.apple.com/se/app/office-lens/id975925059?mt=8

Material om undgomar och internet

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor eller MUCF har under flera år gett ut en serie böcker under rubriken: "Unga, sex och internet" i samarbete med flertalet forskare och sakkunniga på området.

Flera av publikationerna finns att ladda ner gratis i PDF-format från myndighetens hemsida, https://www.mucf.se/unga-sex-och-internet. Där finns material som berör exploatering av unga på nätet och förebyggande åtgärder och instanser för att motverka detta.

MUCF har också en jättebra kanal på Youtube där man bl.a. presenterar olika projekt och där mycket videomaterial som tidigare fanns att köpa på DVD idag finns att ta del av gratis.

Länkar:
www.mucf.se/publikationer/projekt/sexexpo
www.youtube.com/channel/UCsk7kbVmMjLOblDZh21YWNg/videos​