Apptips: Vektor

Appen ”Vektor” är ett spel med syfte att träna barns mattekunskaper utvecklat tillsammans med svenska forskare.

När man startar appen möts man av en bildberättelse av en värld där mörka moln hopar sig och djur verkar bli onda. Man får utforma sin spelkaraktär och ska sedan rädda djuren genom olika utmaningar med matte- och geometri-tema.

 

För att spela och spara sina framgångar behöver man ett konto men det är helt anonymt och man behöver inte någon mailadress för att skapa kontot. Framförallt är Vektor anpassad för barn 6-8år men kan även passa äldre elever som behöver ett lustfyllt sätt att träna matte.

Appen är gratis och fri från reklam.
Ladda ner och testa, jag tror att dina elever kommer att älska den!

Länkar:
https://itunes.apple.com/se/app/vektor/id1108806894?mt=8

https://www.pappasappar.se/vektor/

https://www.youtube.com/watch?v=nMkJmxrIUPE

Apptips: Vinterfåglar inpå knuten

Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) arbetar bland annat med att inventera antalet fåglar i landet och för att göra detta tar de hjälp av allmänheten i regelbundna aktiviteter.

Sista helgen i januari 2018 26-29/1 genomför man säsongens räkning ”Vinterfåglar inpå knuten 2018” och du kan vara med.

 

Räkna antalet fåglar av varje art och rapportera det högsta antalet fåglar du sett vid ett och samma tillfälle endera via hemsidan vinterfaglar.se eller via appen som finns att ladda ner via Appstore eller Google Play Store genom att registrera ett rapporteringsställe.
Det finns också möjlighet att få statistik på hur populationen av fåglar förändrats under de 10år som räkningarna genomförts direkt via hemsida och app.

Perfekt uppgift att göra tillsammans i NO för t.ex. åk1-3, eller kanske ge eleverna varsin fågelart att räkna som läxa och sedan sammanställa resultatet tillsammans.

Rapporteringen av resultaten är öppen under hela v.5.

https://vinterfaglar.se

https://itunes.apple.com/se/app/vinterfåglar-inpå-knuten/id1073055781?mt=8

 

Digitala lektioner från IIS

Att implementera digitalisering och programmering i sin undervisning kan kännas utmanande särskilt om man själv inte har så mycket erfarenhet av mer avancerad dataanvändning och programmering sedan tidigare. Internetstiftelsen i Sverige har därför tagit fram digitala lektioner som man som lärare kan använda tillsammans med sina elever där man förutom programmering även tar upp källkritik, säkerhet, integritet mm.

 

Det mesta av lektionsmaterialet är kategoriserat för åk1-6 men kan även användas på ett anpassat sätt för åk7-9. Lektionerna finns samlade på https://digitalalektioner.iis.se/ och finns kategoriserat utifrån stadie och ämne.

På ISS Youtube-kanal finns också filmer där de bl.a. förklarar begrepp kring digitala verktyg, IKT och programmering.

Länkar 

https://digitalalektioner.iis.se/

https://www.youtube.com/watch?v=FjsGnF4R0qY&list=PLtDs7N_g_eiaOtLMzwMVDrmF6pvptntsC

IIS Kurser

IIS (Internetstiftelsen i Sverige) som bl.a. ansvarar för toppdomänen [.se] arbetar på bred front för att sprida kunskap om internetanvändande.

Inför att tilläggen kring digitalisering i Lgr11 ska börja tillämpas ht2018 har man tagit fram ett antal kurser specialutformade för pedagoger och skolpersonal om bl.a. programmering som finns tillgängliga gratis på iis.se.

Väl värt att ta en titt på om man behöver lära sig grunderna i programmering så att man kan använda detta tillsammans med sina elever.

Länk: https://kurser.iis.se/kurser/amne/programmering/

Gratiskurser på Moderskeppet


Moderskeppet är Sveriges ledande distributör av videokurser för fotografer, videografer, designers och andra kreativa människor.

De har startat 2018 med att göra några av sina kurser tillgängliga gratis, samlade i ett galleri på  deras hemsida.

Passa på att lära dig mer om Photoshop, filmning, fotografering, videoredigering mm.

Länk: moderskeppet.se

https://moderskeppet.se/gratis/?utm_source=Moderskeppet&utm_campaign=71a16aaf02-Nyhetsbrev_20171001_SvartvitaLandskap&utm_medium=email&utm_term=0_f533b36453-71a16aaf02-67000609