Göra egna QR-koder

QR codeQR-koder är en japansk uppfinning nära besläktad med streckkoder men kan innehålla mer information som t.ex. länkar till hemsidor eller youtube-klipp och har blivit populära på senare tid. Både till Android och iPhone/iPad finns det gott om så kallade QR-läsare att ladda ner gratis och genom att scanna koden med hjälp av enhetens kamera så öppnas länken direkt.
T.ex. kan man använda dem om man sammanställer textmaterial till elever men vill lägga in länkar eller videoklipp med kompletterande information.

 

Det finns även flera hemsidor där man gratis kan skapa egna QR-koder, t.ex. qr-code-generator.com.
Man skriver eller klistrar in länken som man vill att koden ska innehålla, klickar på "Generate QR code" och kan sedan ladda ner koden som en JPEG-fil (bildfil) som sedan enkelt kan klistras in där man vill. 

Det finns även flera funktioner man kan koppla till QR-koder email, sms, ren text eller visitkort.

Länk:
http://www.qr-code-generator.com

One comment